maanantai 6. toukokuuta 2013

Onnistumisen iloja

Tänään olin pitkästä aikaan kouluttamassa nuorten koirien jatko/mölliryhmää. En muistaakseni ole talven jälkeen ollut tuuraamassa kouluttajia, joten oli kiva päästä kouluttamaan. Sain aiheeksi opettaa koirakoille jaakotuksen. Ensin harjoiteltiin jaakotusta yhdellä hypyllä, sitten taitojen mukaan siirryttiin tekemään 9 esteen rataa jossa jaakotettiin ja irrottiin. Ryhmässä oli tällä kertaa vain 4 koulutettavaa, kaikki eri rotuisia ja niin mukavia tyyppejä. Koin koulutuksen aikana onnistumisen iloa, kun koirakot oppivat itse ohjauksen sekä herätin heissä uusia ajatuksia ja treenattavia asioita, joista olivat todella innoissaan. On kyllä kiva kouluttaa kun koulutettavat on innokkaita ja oikeasti haluavat oppia uutta. Paras kiitos kouluttamisessa on kyllä nähdä koirakoiden kehitys. Tässäkin ryhmässä koirakot ovat edistyneet ihan huimasti sitten viime tuurauksen.

Koulutuksen jälkeen oli vuorossa Nooan treenit. Tehtiin rataa, johon piti keksiä kaksi eri ohjaustapaa jotka sitten kellotettiin ja vertailtiin radan eri kohdissa aikoja, jolloin nähtiin mikä ohjaus oli toimivin missäkin kohtaan. Mä niin tykkään tällasista treeneistä, näissä oppii ihna hurjasti uutta. Ja mikä parasta, ihana kokeilla samalla radalla useampaa vaihtoehtoa ja ei aina niitä tuttuja ja turvallisia ohjausvaihtoehtoja vaan päästä/joutua kokeilemaan omia j akoiran rajoja! Mietin koko radalle kahdet eri ohjausvaihtoehdot jotka erosivat tieten tahtoen toisistaan melko paljon. Radalla oli oikeastaan kolme sellaista kohtaa johon pystyi miettimään kovin erilaisia ohjausvaihtoehtoja. Kohta 1) päällejuoksu-persjättö tai persjättö jaakotus, 2) valssi tai poispäinkäännös 3) persjättö tai poispäinkäännös tai leyeröinti ja valssi. Kohtaan 1. kellotettiin nopeampi aika päällejuoksulla ja persjätöllä. Kohtaan 2. valssi oli nopeampi koska mun poispäinkäännökset oli todella huonoja. Kohtaan 3. nopein aika tais tulla persjätöllä, mutta se ei kumminkaan ollut koiralle mukavin, koska kolmanneksi viimeisin hyppy tuli tässä vähän yllätyksenä, koska tällä ohjauksella tuli jumalaton kiire, mutta kiltti koira seivasi tilenteen. Poispäinkäännös toimisi tässä hyvin, mutta meillä poispäinkäännös on vielä vähän työn alla.Leyeröinti valssi voisi toimia, mutta ei saatu toimimaan, koska tässä piti leyeröidä kahden hypyn takaa, joten olin toodella kaukana ohjaamassa enkä myöskään saanut rytmitystä toimimaan kunnolla.

Ehdittiin vielä aikavertailujen jälkeen katsastamaan missä mennään kepeillä. Aloitettiin 5 verkolla, sujui hyvin, joten vähennettiin 4 verkkoon sujui edelleen hyvin, siirryttiin 3 verkkoon sujui edelleen virheittä, vähennettiin 2, jolloin tuli virhe ja useampikin. Mä olisin tässä vaiheessa ite laittanu verkot takaisin mutta onneksi meidän ihana kouluttaja vaati vaan jatkamaan samalla tavalla. Nyt keskityin vain koiraan enkä verkkojen määrään ja johna taas alkoi sujumaan. Otettiin taas verkko pois eli vain yhdellä, edelleen virheittä ja lopuksi ilmna yhtäkään verkkoa ja hitto vie, Nooa pujotteli 12 keppiä ILMAN verkkoja! Ja tehtiin useampi toisto ja joka kerralla ilman virheitä! Mä olin niin ILOINEN tästä, ihan huippu fiilis!! En olsi ikinä ite yhden treenin aikana poistanu kaikkia verkkoja ja virheiden jälkeen olen aina laittanut verkon takaisin ja nyt mä tajsuin että koirahna ei joudu ajattelemaan jos sitä heti alkaa auttamaan ja helpottamaan, eli keppeihin ei päde koulutustapa että onnistumisprosentin pitää olla mahdollisimman korkea koko ajan. Myös Susan Garretin dvd:ssä on kohta jossa koira tekee 10 virhettä ja hän vaan jatkaa kunnes koira tajuaa korjata virheen. Mutta nyt täytyy itse muistaa että en saa lähteä liikkeelle ennen kuin Nooa on mennyt mun ohi ja hakenut sisään kepeille, vasta sitten lähden liikkumaan, liikun tasasesti, enkä missään tapauksessa saa mennä kädellä huitomaan keppejen sisäänmenoon koska Nooa osaa itsenäisesti hakea sisälle keppeihin!

Päivä oli kyllä niin mahtava, näillä onnistumisilla jaksaa taas hymyillä monta päivää eteenpäin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti