sunnuntai 19. toukokuuta 2013

ABCD ottelu & BH-kurssi

Tänään oli luvassa ABCD ottelu, jonne mut jotenkin saatiin ylipuhuttua mukaan. Oikeastaan ei tainnut olla kovin vaikea homma, mä vähän niinkuin innostuin tästä touhusta, kun näytti sille ettei colliet muuten saa joukkuetta kasaan.

ABCD ottelu on airisten, boksereiden, collieiden ja dobbereitten välinen epävirallinen ja leikkimielinen joukkuekilpailu. Kyseisten rotujen uudenmaan alaosastot kilpailevat leikkimielisesti tottelevaisuudesta kahdessa eri luokassa, möllit ja kisaavat. Jokaisella rodulla on kisassa mukana 3 hengen mölli ja kisaavat joukkue. Möllit suorittavat bh kaavion ja kisaavat puolestaan alokasluokan tottiksen. Joukkueiden pisteet lasketaan yhteen ja palkitaan paras mölli ja paras kisaava joukkue sekä molempien luokkien parhaat yksilösuoritukset. Tänä vuonna kilpailun järjesti bokseriyhdistys ja kisat pidettiin Porvoossa.

Kuvat: Monica Hansten

 Vapaana seuraaminen
Arvostelua odottamassa

Lähdettiin aamulla liikkeelle Monican kanssa. Monica ystävällisesti lähti mun matkaseuraksi ja kannustusjoukoksi, kiitos siitä :) Porvooseen ajettiin melko ripeästi ja kenttäkin löydettiin muitta mutkitta. Pissatin ensin Nitan ja tein vähän seuraamista ja paikkamakuun. Mua jännitti ihan jäätävästi, mikä on ihan naurettavaa kun kyseessä oli epäviralliset kisat, mutta mä nyt vaan satun olemaan tällanen jännittäjä. Sitten kokoonnuttiin kaikki kentän laidalle ja siinä sitten alkoi puhe siitä, millanen bh kaavio tehdään. Muutama kyseli onko pakko tehdä molemmat seuraamiset ym. jos koiraa ei vielä voi pitää vapaana ja voiko paikkamakuussa jäädä koiran viereen jos se ei pysy paikoillaan ja mahdollisesti käy jonkun päälle, saako palkata liikkeiden välissä vaiko ei... Tätä keskustelua sitten käytiin, vaikka kisakirjeessä luki että tehdään virallinen bh kaavio, ihan niiden virallisten ohjeiden mukaan. No loppujen lopuksi päätettiin sitten, että jokainen koirakko (mölli) tekee yhden seuraamiskaavion, saa itse päättää ottaako kytkettynä vaiko vapaana ja paikkamakuussa sai tehdä miten haluaa mutta vaikutti pisteisiin ja palkatakkin sai liikkeiden välissä. Tää alkukeskustelu oli melko kummallinen, en ihan ymmärrä että paikalle tullaan koirien kanssa jotka voivat olla agressiivisia, joita ei voi pitää vapaana ym...

Kun sitten päästiin aloittamaan kisat, saatiin numero 3, eli me saatiin ensin suorittaa seuraamiset ym. ja vasta sen jälkeen mentiin paikkamakuuseen. Tein seuraamisen vapaana, laskin tarkasti omat askeleet ja mielestäni en päässyt 50 askeleeseen kun miestuomari jo huuteli mua kääntymään takaisinpäin, no mitäs siinä muuta voi kuin totella ;) Takaisinpäin laskin taas tyhmänä askeleita ja eihän ne tietty täsmänneet kun en menomatkaakaan tehny 50 askelta, jolloin tuomari jo komensi mua kääntymään kun mä olisin vielä jatkanut. Käännyn sitten käskystä ja tein sen L:n  ja lähestyin sitten sen jälkeen henkilöryhmää. Nita oli pikkasen järkyttynyt kun tajusi että mä meinaan seurauttaa sen keskelle vieraita ihmisiä, jätätti yli metrin, annoin uuden käskyn jolloin korjasi oikeaan paikkaan. Henkilöryhmän kiertäminen meni paremmin kuin lähestyminen, mutta en voi syyttää koiraa kun henkilöryhmää ei olla kertaakaan treenattu niin että olis ollut 4 vierasta ihmistä. Viikolla treenattiin yhden ja kahden ihmisen kiertämistä, mutta 4 olikin jo eri juttu. Palattiin aloituskohtaan josta lähdettiin tekemään jääviä, ensin istuminen, hyvä ei mitään ihmeellistä, sitten paluu koiran luo, odottelua ja tuomarin käskystä taas liikkeelle, maahanmeno myös hyvä ja luoksetulo samoin. Sitten siirryttiin paikkamakuuseen. Mulla tuli kauhee kiire kun tajusin että tuomari siellä jo huitelee joten käskin Nitan maahan ja jätin siihen. En siis tehnyt sitä tavanomaista valmistelua, jossain vaiheessa tajusin kun katselin suorittavaa koiraa, että nita istui, oli kai melko nopeasti noussut istumaan. Istui paikoillaan koko ajan, alkuun piippaili, mutta sitten hiljeni. Molempien suoritettua siirryttiin kentän laidalle arvosteluun. Seuraamisesta saatiin arvosanaksi hyvä, tuomari totesi että paikka seilaa eikä kontakti pysynyt kokoajan. Aivan totta, ei todellakaan esitetty meidän hyvää seuraamista, kontakti tippui ja lätäköiden luona Nita seilasi ja henkilöryhmän lähestyminen oli huono. Liikkeestä istuminen oli erinomainen, liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo oli erittäin hyvä. Tuomari toivoi vauhdikkaampaa luoksetulo vauhtia ja rokotti suoraan sivulletulosta. No Nitahan ei osaa tulla eteen kun ei ole koskaan opetettu enkä viikossa alkanut sitä opettamaan enkä varsinkaan yksiä epävirallisia kisoja varten. Paikkamakuusta en muista mitä saatiin, mutta tuomari ei ollut kuullut piippailua, eikä kentän laidalla oleva yleisökään. Oli kuulemma kuulunut vain linnulaulua :D Loppupisteet 55/60. Voitettiin parinamme ollut dobberi, hih! En tiedä meidän yksilö loppusijoitusta, mutta colliet voitti möllit sekä kisaavat! On meillä vaan aika hyvät colliet :)

Kokemuksena ottelu oli todella kiva, rento meininki ja olipas vaan taas hyvä nähdä muun rotuisia, niin sai taas realistisemman käsityksen muidenkin tasosta. Näin jälkikäteen olisin siis voinut ilmoittautua Demin kanssa, jos olisin tiennyt ettei tehdä kahta seuraamiskaaviota ja että saa palkata ja jäädä koiran lähelle paikkamakuussa. Mutta hyvä oli päästä tuota treenaamaan, siis bh "koetta". Vaikka liikkeiden välillä sai palkata ihan namilla, niin mä olin niin jännittyneenä että tajusin suorituksen jälkeen etten edes musitanut kehua Nitaa suullisesti liikkeiden välissä, tyhmä minä!

Illalla oli vielä Demin bh kurssin toinen kerta. Oltiin taas Sirkuskentällä ja paikalla meitä oli 5 koirakkoa. Oltiin tänään Nooan parina. Harjoitetiin ensin ilmoittautumista vai esittäytymistä, mikäs se nyt onkaan, meni muuten hyvin, mutta pää oli vähän sekaisin enkä meinannut muistaa Demin nimeä :D Mentiin ensin paikkamakuuseen, joka kesti tällä kertaa n. 7min. Palkkasin Demin 4min kohdalla ja lopuksi vielä. Neiti oli täysin samassa asennossa koko paikkiksen, hyvä. Tehtiin sitten seuraamiskaaviota, tein vain hihnassa koska se on meille vähän vaikeampi. Demi seurasi kyllä aivan älyttömän hyvin, Piti kontaktia kokoajan, hetkeksikään ei katse harhaillut, paitsi henkilöryhmässä, jossa ekaa henkilöä kierrettäessä haisteli taskua, mutta muuten todella hyvin. Tehtiin liikkeestä istuminen, hyvä ja liikkeestä maahan joka myös hyvin. Luoksetulossa autoin eteenistumisessa ja se menikin ihan vinoon, hakee mun vasemmalle puolelle kovasti. Loppuun tehtiin vielä pelkästään eteenistumista ihan siitä läheltä0,5-2m päästä. Sain vinkkejä millä tavalla ohjata ja auttaa koiraa tulemaan suoraan ja pikkuhiljaa pikku neiti alkoikin suoristumaan. Mä en oo oikein ite osannu tätä treenata kun tuntuu että oon ollu ihan kummallisissa asennoissa, mutta nyt sain hyvät vinkit ja nyt vaan niitä toistoja niin kyllä se alkaa sujumaan.

Nita pääsi vielä Demin kurssin jälkeen tekemään vähän tokoa. Tehtiin seuraamista, temponmuutoksia sekä sivuaskeleet oikealle, oikein hyvin. Luoksetulon stoppi, suullinen käsky + pallo, hyvä stoppi. Sitten vielä läpijuoksu ja ihan vikana paikkamakuu 3,5 min piilossa, oli hiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti