sunnuntai 10. elokuuta 2014

Collie häppeninkiä

Torstaista lähtien on puuhailtu aktiivisesti rotujuttuja. SCY järjesti International Collie Conferensin to-la, joten torstai iltana olin Hotelli Haagassa ottamassa vastaan collie kansaa ympäri maapallon. Kaukaisimmat collie ihmiset tulivat Brasiliasta, USA:sta ja Australiasta. Torstaina otettiin vieraat vastaan, syötiin yhdessä ja kuunneltiin Myrna Shiboleth luento "Not Just a Pretty Face - Collies that are changing people´s lives". Myrna on kasvattanut collieita pitkään, jos nyt en väärin muista niin reilu 40 vuotta. Hän myös kouluttaa terapia koiria, collieita Israelissa. Collieita toimii monenlaisissa terapiatehtävissä. Collieita toimii alzhaimer-, epilepsia-, aspergersyndrooma potilaiden parissa, eli koirat elävät joka päivä näiden ihmisten kanssa. Näimme videoita collieista jotka olivat työtehtävissä ja täytyy sanoa, että kyllä tekevät tärkeää työtä. Saa nähdä tuleeko koskaan sitä päivää, että Suomessa lähdettäisiin kouluttamaan samalla tavalla terapiakoiria.

Perjantaina vierailla oli ohjelmaa Helsingissä ja iltapäivällä luento Suomen luonnetestistä ja illalla sitten pääsivät katsomaan SCY:n järjestämää luonnetestiä Hyvinkäälle. Luonnetestejä ei monessa maassa järjestetä, joten tämä oli uusi juttu monelle.

Lauantaina järjestettiin Hyvinkäällä Open show, tokokoe sekä Aktiivicollieiden esitys pk tottiksesta. Mukana oupparissa taisi olla n. 130 collieta, molempia karvanlaatuja. Tokokokeessa oli vähän kaikenrotuisia, mutta myös mukavasti collieita. Oupparin jälkeen Haagassa oli vielä Pat Hutchinsonin luento "Collie Health Today", jonka jälkeen ruokailu ja lopuksi illalla paneelikeskustelu aiheesta "American Influence on the European Collie". Oupparin ja tokokokeen loputtua siivottiin vielä paikkoja ja sitten vasta lähdettiin ajelemaan. Mä kävin kotona viemässä koirat ja vaihtamassa vaatteet, joten en ehtinyt kuuntelemaan ensimmäistä luentoa. Paneelikeskusteluun kumminkin ehdin. Mukava paneelikeskustelu, vaikkakin aiheen ohi lipsuttiin aikas paljon.

Kaiken kaikkiaan mukava tapahtuma, toivottavasti myös muut viihtyivät :)

Nitan kanssa osallistuttiin tokokokeeseen, voittajaluokkaan. Kuten tiesin, ei Nita ollut ihan iskussa. Helteet rasittaa sitä, vaikka eilen ei edes ollut mikään hullun lämmin. Myös tunnari on hajalla, mutta senkin tiesin jo etukäteen. Mitään suurta en siis odottanut, vaan mentiin vain kokeilemaan. Nita oli odottanut autossa reilu 4,5h ennenkuin voittaja luokka alkoi, joten jo pelkästään lämpimässä kelissä ja autossa odottelu ei ole paras mahdollinen tilanne mennä kisamaan. 

Kehään menoa odoteltiin kauemmin kuin mitä olen tainnut koskaan treenata, mutta hyvin se Nita makoili kehän reunalla "käy siihen" käskyn alla. Kehään mentiin yhdessä ja ihan nätisti. Tuomari selosti kaiken kahdella kielellä joten senkin takia odottelua tuli ehkä normaalia enemmän. Tuomarille siis oli kerrottu että paikalla on myös ulkomaalaisia vieraita, ja sen takia liikkeet ja palaute tuli suomeksi ja englanniksi. Liikkeet alkoi paikallamakuulla, 4 min. Nita meni ekasta käskystä maahan, makoili nätisti ja ekalla käskyllä nousi sivulle, tästä 10. Kehästä pois ja Pian luokse jolla oli meidän palkka, kun autolle asti ei voitu mennä palkkaamaan kun oli liian kaukana. Palkkauksen jälkeen takaisin kehään. Yksilöliikkeet alkoi luoksetulolla. Nita meni hyvin maahan, mutta jätön aikana piippaili. Tuli tasaisella laukalla joka välin, seisominen vähän venähti, maahanmneo mun mielestä ihan hyvä, vino loppuperusasento, 7,5

Luoksetulon seisominen

Sitten tais tulla kaukot, tuplakäsky ekaan istumiseen. Muistaakseni muut teki yhdellä käskyllä, eteni jonkun verran, 7. Tunnistusnouto, Nita lähti ekalla käskyllä, haisteli koko rivin nopeasti ja tuli pois, annoin uuden käskyn jolloin meni takaisin haistelemaan. Mun mielestä merkkas oman, mutta jatkoi haistelua ja sitten alkoikin nostella vääriä ja vaihtoi useamman kerran kunnes sitten toi oman ja tiputti sen mun jalkoihin, tästä 0

 Tunnari

                                

Metallinouto, muuten hyvä, mutta loppu perusasento vino, 9Liikkeestä istuminen, seuras hyvin ja istui, 9Ruutu, bongasi ruudun hyvin, vaikka evl:ssä oli useammalla koiralla ongelmia löytää ruutu. Siniset merkit nurmella oli kai sitten vaikea tai sitten vaan erilainen koirien mielestä?! Tuplakäsky maahan, seuraamaan tuli mutta koukkauksen kautta, 7.


Seuraaminen, ei kauheasti muuta mielikuvaa, kuin että perusasentoja jäi ottamatta, 8Hyppynouto, paluu hypyssä kosketus esteeseen ja vino perusasento, 8.
Kokonaisvaikutus7,5. Nita haukkui kaikki liikevälit ja perusasentoon vaati useamman käskyn kun vaan haukkui. Tuomari kommentoi, että koira äänteli paljon, tästä täysin samaa mieltä.

Tuomari oli kyllä puhelias, kertoi joka liikkeen välissä, miksi vähensi pisteitä, mutta mä en kauheesti keskittynyt tuomarin puheeseen, joten kommentit perustuu siihen vähäiseen mitä muistan tuomarin sanoneen ja mun omaan mielikuvaan suorituksesta. Pisteitä kertyi 226,5 ja 2-tulos, sija 2/4.

Niin ja KIITOKSET Pia Koskiselle valokuvista!


2 kommenttia:

  1. Voi apua, toi koe kuulostaa ihan painajaiselta. Tuomareiden kommentit ovat jo muutenkin rasittavaa kuunneltavaa (koiran vire laskee), mutta vielä kahdella kielellä?! Asiallisempaa olisi ollut vetää yhteen pötköön kaikki liikkeet ja loppuun sitten kommentit sekä suomeksi että englanniksi. Tuo on jo vähän hölmöä suoritusten terrorisointia, varsinkin jos oikeasti oli kuuma. :/ Hyvän kakkostuloksen olette kuitenkin saaneet aikaiseksi, onnea! :)

    Kun kerran järjestäjäporukassa olet, niin tiedätkö onko tokon lisäksi open shown ja luonnetestin tuloksia tulossa SCY:n foorumille? Olen jo pari päivää ihmetellut niiden puuttumista. :D

    VastaaPoista
  2. Luonnetestin tulokset löytyy foorumilta, terveys,jalostus ja luonne -> luonneaiheet. Oupparin tulokset tulee tällä viikolla kunhan ne ehditään kirjata.

    Tuomari tykkäsi kertoa pistevähennyksistä ja myös positiivisista seikoista, mutta itse haluan keskittyä kokeeseen joten tykkään enempi siitä kun palautteen saa vasta kaikkien liikkeiden jälkeen, mutta kukin tavallaan :) Tuomari kyllä piti silmällä katsojia, silloin kun paikalla ei ollut ulkomaalaisia niin puhui vain suomea, eli ihan kaikkia kommenntteja ei tullut kahdella kielellä. Minä olin toki tästä tietoinen, joten en valita. Katsojien kannalta oli hyvä kun palautetta tuli muullakin kuin suomenkielellä, tässä oltiin nimenomaan ajateltu olla katsojaystävällisiä :) Kisapäivänä ei ollut paahtavan kuuma, sanoisin että siinä +25, mutta Nitalla kun on sellanen sterkatun nartun paksu karva ja muutenkin kestää lämpöä huonosti, niin meille ei ollut optimaalinen kisatilanne. Mutta mukava kokemus, ja erilaiset kisatilanteet tuo esiin uusia treenattavia juttuja :)

    VastaaPoista