lauantai 8. marraskuuta 2014

Marraskuun touhut

Viime viikonloppuna, lauantaina kokousteltiin Lahdessa. Hietusen oli jännät paikat ajella kun kesänakit autossa tietenkin. Sunnuntaina aamusta vaihdettiin talvinakit alle ja päivllä treffattiin Hyvinkäällä tulevan jälkikokeen valmisteluissa. Pitkästä aikaa näin sellaisia collieihmisiä ketä en ole vähään aikaan nähnytkään, mukavaa oli. Merkattiin isänpäiväkisojen jäljet sekä esineruutu. Tarkoitus oli ehtiä vielä tehdä muualle jälki Demille, mutta eipäs ehditty kun tuli jo pimeä.

Tiistaina nähtiin Pian kanssa Hyvinkääällä 25 varressa. Tehtiin esineruutu ja janatreeni. Demille vietiin 2 esinettä, molemmat ruudun takaosaan, toinen vasemmalle ja toinen oikealle takareunaan. Demi näki kun Pia vei esineet. Esineet olivat Pian, eli vieraita Demille (lasten kenkä sekä tossu). Demi lähti todella hyvin heti ekasta lähetyksestä. Irtosi hyvin ruudun takaosaan ja löysi nopeasti esineen. Luovutuksessa tiputti esineen mun jalkoihin. Pitäis muistaa treenat niitä luovutuksiakin. Uusi lähetys ja taas Demi irtosi hienosti ruudun takaosaan, teki todella töitä eteni reippaalla laukalla kokoajan. Kävi useamman kerran ruuudn ulkopuolella, varsinkin siellä oikealla puolella. Tuli myös pyörimään ruudun etuosaan ja myös täällä ruudun ulkopuolelle. Muistaakseni kolmas lähetys, Pian vinkistä lähetin ihan oikeata sivureunaa pitkin, harhautui taas ruudun ulkopuolelle, mutta sitten sai hajun esineestä, paikallisti sen ja palautti hienosti, nyt myös luovutus hyvä. Toisen esineen löytämisessä kesti paljon kauemmin kuin ensimmäisen, mutta mä olen todella tyytyväinen että Demi tekee todella hyvin töitä siellä ruudussa. Liikku reippaalla laukalla ruudussa, eikä tule kyselemään apuja.

Nita pääsi myös tekemään esineruutua, Nitalle myös 2 esinettä, samat kuin Demille. Nitalle esineet jätettiin ruudun keskiosaan. Nitakin irtos tokalla lähetyksllä sinne ruudun keskiosaan ja taaksekkin, harhaili Demin tavoin ruudun oikealla puolella ja myös ruudun ulkopuolella. Etsi melko kauan esinettä, mutta löysi esineen. Toinen esine olikin sitten vaikea ja tässä Nitalle iski selvästi epäusko, ei uskonut löytävänsä ruudusta mitään eikä enää irronnut ja motivaatio laski. Menin sitten itse ruutuun ja lähelle n. 5m päähän esineestä, näillä avuin Nita löysi toisen esineen. 

Torstaina ehdin vasta puol ysin aikaan hallille ja olinkin ainoa meidän kimppiksestä joka oli paikalla. Treenasin sitten sekä Nooan että Demin. Nooan kanssa treenattiin ihan perusjuttuja mm. eteen irtoamista, takaakiertoja, jaakotusta, saksalaista. Kepeillä avokulma tuotti ongelmia. Täytyy miettiä miten tätä lähtis nyt vahvistamaan koska selkeästi nämä vaikeita, hakeutuu 2-väliin.

Demi treenasi valssia kahdella hypyllä, keinua, puomilla 2o2o, takaakiertoja molemmin puolin kiertäen, eteenirtoamista. Niin ja lähtöjä, tuohan pikku possu on potentiaalinen lähdöstä varastaja! Nissä treeenissä varasti ties kuinka monta kertaa ja hilas pyllyä eteenpäin. Treenattiin siis myös lähdössä pysymistä.

Kotinurkilla treenattu myös pienesti tokoa. Nita tehnyt tunnaria, joka edelleen ongelma, mielentila niin väärä kuin olla ja voi. Noudon loppuosaa, seuraamisessa käännöksiä, kaukoja. Demi tehnyt myös tunnaria, hieno tyttö (ei luovutusta), eteenistumista, noutokapulan luovutus edessä, seuraamisen käännöksiä ja peruutusta, sivulletuloja tarjoamisen kautta, kaukoja, jääviä ja paikallamakuussa tökkimistä (vastustaa muuten oikein hienosti). Hiljasuus kriteeri edelleen ja vaihtelevalla menestyksellä, välillä ihan hiljaa ja välillä taas ääntelee enemmän, jolloin jäähyillään. Ääntelyä tulee tällä hetkellä melkeinpä vain seuraamisissa ja tässäkin lähinnä paikallaan käännöksissä tai peruutuksessa.

Perjantaina toin kotiin ostamani tasapainotyynyn. Tyyny on lapsille suunnattu, mutta tajusin töissä kun mietittiin tyynyn tarpeellisuutta yhdelle lepselle, että hitsi vie, sehän olis paljon kätevämpi ja kivempi kuin meidän tämänhetkinen tasapainolauta. Kotona tietenkin koirien kanssa tyynyn testaus ja kehonhallintajuttuja. Aloitettiin etutassut tyynyllä, tasapainoa hakien, sitten nosteltiin takatassuja vuorotellen. Nämä sujuivat hyvin molemmilta. Etutassut tyynyllä ja lavoista "tönimistä", molemmat vastusti hienosti. Nitalle tuntui olevan helpompaa. Sitten takajalat tyynylle  ja alkuun taas vain tasapainon hakua, eron huomasi etutassut tyynyllä oli molemmille selvästi helpompi. Sitten nostelin etutassuja, molemmilla vaikeata, Nitalla hieman vaikeampaa kuin Demillä. Molemmille vielä "tönimistä", kun takatassut tyynyllä.

Tänään Nina Manner oli kouluttamassa aksaa Purinalla. Etusijalla oli kouluttajat, mutta onneksi oli tilaa myös ei kouluttajille. Osallistuin Nooan kanssa koulutukseen. Koulutuksen aihe: esteosaaminen radalla. Tässä rata jota tehtiin.

Tehtiin osissa eikä keretty tekemään rataa loppuun asti. Vaikeita oli juuri ne kohdat jota epäilinkin, mutta oli myös positiivisia ylläreitä. Ensinnäkin erikoisesteillä osaaminen on kuulemma hyvää. Kestää erilaisia ohjauksia ja etäisyyksiä muhun. Persjätön tein kolmoselle joka oli siis okseri, tässä pelkäsin riman tippuvan mutta eipä se tippunut. Pitää muistaa myös lähettää koira kauempaa esim. putkiin koska sillä tavoin ehdin ihan hyvin ohjaamaan 6. hypyn takaa. Jos taas saattelin turhan lähelle 4. putkeen niin en ehtinyt ohjata 6. takaakiertona. Persjättö 8:lle, tuntui vaikealle, mutta tässäkin vain rohkesti liikkumaan ja pitää muistaa käyttää putkijarrua niin sain paremman linjna Nooalle myös renkaalle kun ei kaarrattanut niin paljon. Mietin miten mahtaa esim. leyeröinti renkaalle onnistua, mutta hyvinhän se sujui, kuin myös pituudelle.  Läksyksi saatiin vahvistaa kontakteja, puomilta kepeille olis toiminut paremmin jos koira kestäisi paremmin sivuttaisetäisyyttä ja tekis 2o2o itsenäisesti mun ollessa kaukanakin sivulla. Nooa tekee 2o2o vinoon jos otan paljon sivuttais etäisyyttä. Myös erilaiset ohjaukset kepeille treenattava. Itsenäisesti haki hyvin kun tein takaaleikkauksella, mutta kuulemma nopemmin suoritti kun tein pakkovalssin kepeille, tosin tässä on kovin tarkkaa oma ajoitus koska muutaman kerran Nooa meni 2-väliin, eikä ole muutenkaan tottunut että olen kepeillä lähellä ohjaamassa kun on saanut niin itsenäisesti hakea ne. Suoritti kepit kumminkin loppuun asti vaikka jättäydyn jälkeen, hypyllä 14 tein saksalaisen, Käänsin 15-16 jaakotuksella, mutta valssi toi paljon paremmin kunhan tässäkin vaan maltoin lähettää Nooan kauempaa okserille ja tein sitten valssin. Välistävedot toimi yllättäen hyvin, mutta jaakotus 19-20 oli vaikea ajottaa, joko tein liian myöhään jolloin Nooa ei kääntynyt kunnolla tai liian aikasiin jolloin Nooa kääntyi juuri ennen hyppyä takaisinpäin. Ja meidän taival loppui tuohon hypylle 20.

Tosi kiva koulutus ja jatkoa seuraa parin viikon päästä kun Nina kouluttaa seuraavan kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti